Wednesday, April 5, 2017

Syukur

SYUKUR...

Seorang guru memberikan tugasan kepada pelajarnya untuk  menuliskan 7 Keajaiban Dunia.

Sebelum kelas bersurai, semua pelajar diminta untuk mengumpulkan tugasan mereka.

Seorang gadis kecil yang paling pendiam di kelas itu, menyiapkan tugasannya paling akhir dengan perasaan ragu-ragu. Tidak ada seorangpun yang memperhatikan hal itu…

Selepas itu, guru memeriksa semua tugasan itu.

Sebahagian besar pelajar menulis demikian...

Tujuh Keajaiban Dunia:
1. Piramid
2. Taj Mahal
3. Tembok Besar Cina
4. Menara Pisa
5. Kuil Angkor
6. Menara Eiffel
7. Kuil Parthenon

Di saat memeriksa tugasan pelajarnya yang paling terakhir itu, guru terdiam...tugasan terakhir itu adalah milik si gadis kecil pendiam tadi…isi jawapannya adalah :

Tujuh Keajaiban Dunia:
1. Boleh Melihat
2. Boleh Mendengar
3. Boleh Menyentuh
4. Boleh DiSayangi
5. Boleh Merasai
6. Boleh Tertawa, dan
7. Boleh Mencintai…

Setelah duduk diam beberapa saat, guru menutup semua tugasan pelajarnya.
Kemudian menundukkan kepalanya dan berdoa...

Mengucap syukur untuk gadis kecil pendiam dikelasnya yang telah mengajarkannya sebuah pelajaran hebat, iaitu:

'Tidak perlu mencari sampai ke hujung bumi untuk menemukan keajaiban. Keajaiban itu ada di sekeliling kita untuk kita miliki dan tak lupa untuk kita syukuri...'

Jom renungkan....

Kita hidup di gunung, merindukan pantai. Kita hidup di pantai, merindukan gunung.

Kalau kemarau kita tanya bila hujan? Di musim hujan kita tanya bila kemarau?

Duduk di rumah, berkeinginan untuk keluar. Setelah keluar berkeinginan untuk pulang.

Waktu sunyi mencari keramaian. Waktu ramai cari ketenangan.

Ketika bujang mengeluh keinginan untuk berkahwin. Sudah berkeluarga mengeluh belum miliki  anak. Setelah ada anak, mengeluh perbelanjaan hidup.

Ternyata, sesuatu nampak indah kerana belum kita miliki..

Bilakah kebahagiaan akan diperolehi kalau kita sentiasa memikirkan apa yang belum ada, tapi mengabaikan apa yang sudah kita miliki..

Jadilah peribadi yang selalu bersyukur dengan rahmat dan nikmat yang sudah kita miliki..

Mungkinkah sehelai daun yang kecil dapat menutup bumi yang luas ini? Sedangkan menutup mata dengan telapak tangan sahaja pun sudah begitu sukar..

Tapi, kalau daun kecil ini menutup mata kita, maka tertutuplah bumi yang luas ini..

Begitu juga bila hati ditutupi fikiran buruk sekecil manapun, maka kita akan melihat keburukan di mana-mana, dan bumi ini sekalipun akan nampak buruk..

Jadi, janganlah menutup mata kita walaupun hanya dengan daun yang kecil.
Janganlah menutup hati kita dengan sebuah fikiran buruk, walaupun cuma sehujung kuku.

Syukuri apa yang sudah kita miliki, sebagai modal untuk memuliakanNya.

Kerana hidup adalah waktu yang dipinjamkan dan amanah yang perlu dipertanggungjawabkan..

Bersyukurlah atas nafas yang masih kita miliki..

Bersyukur atas keluarga yang kita miliki..

Bersyukur atas pekerjaan yang kita miliki..

Bersyukur atas kesihatan yang kita miliki..

Bersyukur atas rahmat dan nikmat yang kita miliki..

Bersyukur dan sentiasa bersyukur di dalam segala perkara..

Semoga kita mendapat manfaat dan sentiasa bersyukur...

Syukur itu indah...

#reeynjournal
#dsecollection

Sangka dan pikir yang baik baik

Apabila kita terlalu fokus pada perkara yang kita benci, bahagian OTAK yang bernama cerebellum menjadi tidak aktif. Jadi lembab. Koordinasi terganggu.
.
50% sel otak berada di sini. Kelajuan proses OTAK letaknya di sini. Bayangkan apabila ianya perlahan dan lembab.
.
Ini juga pusat SUBCONSCIOUS MIND.
.
Jaga Cerebellum dengan fokus pada yang baik-baik. Sangka yang baik-baik. Fikir yang baik-baik.

#reeynjournal
#dsecollection

Thursday, March 30, 2017

Gorgeousleem Advanced

Pembelian JIMAT dengan pembelian combo set 2 botol GORGEOUSLEEM ADVANCED serta FREE POSTAGE SELURUH MALAYSIA. Poslaju sudah naik harga! Kami je yang masih mampu menawarkan free postage selagi dalam Malaysia untuk semua pembeli kesayangan kami. JIMAT! JIMAT! DAN TERUS JIMAT!
.
Apa lagi yang anda tunggu??  Besok belum tentu stok masih ada. Limited Stok sebab terlalu laju buyer beli GSA👌🏽
.
🎀READY STOCK GORGEOUSLEEM ADVANCED
🎀READY STOCK GORGEOUSLEEM ADVANCED
🎀READY STOCK GORGEOUSLEEM ADVANCED
.
📲Whatsapp +60102546201
📲Whatsapp +60102546201
📲Whatsapp +60102546201
.
JANGAN LUPA FOLLOW
@dashawdy_exquisite
@dashawdy_exquisite
@dashawdy_exquisite
.
✅Gorgeousleem Advanced
https://www.facebook.com/DSE.Gorgeousleem/
.
🎁FREE CONSULTATION
🎁FREE TIPS
🎁FREE POSTAGE SM & SS
.
💸DISCOUNT RM50 dengan pembelian 2 botol!!!

#dsecollection #gorgeousleem #gorgeousleemadvanced #slimmingpill #readystock #slimming

Sunday, March 26, 2017

Gorgeousleem Advanced READY STOCK

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Salam semua

Gorgeousleem Advanced  (GSA) sekarang ada READY STOCK💥💥💥

Buat semua peminat, pengguna mahupun pembeli baru. BOLEH BUAT PEMBAYARAN SEKARANG sementara ready stock masih ada.

🤗🤗🤗🤗🤗🤗

JIMAT RM50 dengan PEMBELIAN SET COMBO 2 BOTOL

~Postage masih sama. 1 Malaysia free Postage. KAMI COVER 😘

~COD. Additional charge RM10 💥 untuk setiap kali penghantaran.

🌺FREE GIFT BATCH ini -Sabun Susu Kambing🤗

Jangan LEPASKAN PELUANG KEEMASAN INI TAU. Sebab dari awal tahun 2017 stock GSA asyik kehabisan je. REBUT jangan tak rebut.

~Stok akan diberi pada 1st come 1st serve. NO BOOKING WITHOUT PAYMENT IS ALLOWED.

#DSECOLLECTION
#GORGEOUSLEEM

Wednesday, March 8, 2017

Selamat Hari Wanita buat semua Srikandi Hebat!

*Selamat Menyambut Hari Wanita Hari Ini* Assalamualaikum ❤❤❤❤❤❤❤❤❤

*WANITA HEBAT*
🎀 Wanita hebat bukan karena dia cantik
🎀 Wanita hebat bukan karena dia kaya
🎀 Wanita hebat bukan karena dia pintar
🎀 Dan bukan pula karena disampingnya ada lelaki kacak dan kaya *Tapi wanita hebat adalah*:
🎀 Wanita yang mampu terus berdiri  menyelesaikan masalahnya
🎀 Mampu berdoa dan percaya kepada Allah sumber kekuatan
🎀 Wanita hebat melukis kekuatan melalui proses kehidupan
🎀 Bersabar saat tertekan
🎀 Tersenyum saat hati menangis
🎀 Diam saat terhina
🎀 Mempesona karena memaafkan
🎀 Mampu membalut luka hati dengan sabar
🎀 Mampu memadam amarah dengan istighfar
🎀 Mampu menghapus dendam dengan maaf.

Monday, March 6, 2017

Selamat Pagi

Thursday, January 5, 2017

Cookies Petang ni dari Sugarmello

Hari ni munch munch cookies dari kakak comel kite Siti Zulaikha Olivia @sugarmello2u -Instagram.Sedap cookies dia tau.. kalau nak rasa jugak, contact la dia.

Kak, 2 pek ni tahan sekejap je. Camno ni 😅😅😅😅

#reeynjournal
--------------------
✅My Mum F&B
http://buff.ly/2iVV115
✅Gorgeousleem Advanced
http://buff.ly/2iZ6YqV
✅Moist Chocolate Orange Cake
http://buff.ly/2iGPJqS
http://buff.ly/2ipll6N…/
-----------------------

Saturday, December 31, 2016

Some Advice for 2017

CONSIDERATIONS FOR 2017 Some Advice
________________________________
1. ON EARNING:
Never depend on single income. Make investment to
create a second chance.
_________________________________
2. ON SPENDING:
If you buy things you do not need, soon you will have to sell things you need.
________________________________
3. ON SAVINGS:
Do not save what is left after spending, but spend what is left after saving.
________________________________
4. ON TAKING RISK:
Never test the depth of a river with both feet.
________________________________
5. ON INVESTMENT:
Do not put all eggs in one basket.
________________________________
6. ON EXPECTATIONS:
Honesty is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people.
________________________________
7. Past is a waste paper, present is a newspaper, and future is a question paper. Come out of your past, control the present, and secure the future.
________________________________
8. When bad things happen in your life, you have three choices. You can either let it define you, let it destroy you or you can let it strengthen you.
_______________________________
9. Our eyes are in the front because it is more important to look ahead than to look backwards.
_______________________________
10. We use pencil when we were young, but now we use pens. Do you know why? Because mistakes in childhood can easily be erased, unlike now.

*Wish you a prosperous 2017 !!*

#reeynjournal

Wednesday, December 28, 2016

SMART!

BE S.M.A.R.T!

S - specific
M - measurable
A - achievable
R - relevant
T - time-bound

#reeynjournal

Selamat Pagi Sahabat Syurga

*Kualiti Anda Ditentukan Oleh Orang-Orang di Sekitar Anda.*

Orang yg cerdas itu sejatinya adalah orang yg mencerdaskan orang lain, begitu pula orang yg baik adalah orang yg mau membaikkan orang lain.

Selamat Pagi Semua Sahabat Syurga. Semoga hari ini penuh keceriaan dan dibukakan pintu rezeki untuk kita seluas luas oleh-Nya.

#reeynjournal